fbpx

Καθαρισμός μούχλας στο σπίτι

Πώς και πότε εμφανίζεται η μούχλα στους τοίχους τα αλουμίνια πλαίσια στα μπλάιντς, τα στρώματα μας στους καναπέδες μας και πως την αντιμετωπίζουμε.

Ανάπτυξη μούχλας σε ταβάνι
Ανάπτυξη μούχλας σε ταβάνι

Ένας από τους πιο ανθυγιεινούς οργανισμούς που μπορεί να αναπτυχθεί στο σπίτι μας στη Κύπρο είναι η μούχλα. Δυστυχώς εμφανίζεται κυρίως στους τοίχους στα αλουμίνια πλαίσια στα φυλλαράκια, στα μπλαιντς όπως τα ρολερ μπλαιντς, ρόμαν μπλαίντς ακόμα και στα κόμπι μπλάιντς. Επίσης μπορεί να μεταφερθεί στα στρώματα στα κρεβάτια στους καναπέδες μας ακόμη και στα ρούχα και παπούτσια μας.
Εμφανίζεται κυρίως σε μη καλά αεριζόμενα δωμάτια ή σε δωμάτια και τοίχους που έχουν συνεχόμενη υγρασία, όπως το δωμάτιο του μπάνιου ή δωμάτια του βοριά τα οποία δεν βλέπουν ήλιο.
Οι λόγοι ανάπτυξης μούχλας είναι λόγο της φυσικής ανάπτυξης υδρατμών από τη παρουσία μας στο σπίτι, τη φθορά της εξωτερικής μπογιάς του σπιτιού, (επιτρέποντας με αυτό το τρόπο την εισχώρηση υγρασίας) ή λόγο διαρροής των σωλήνων, ή λόγο βουλομένης υδρορροής στη ταράτσα όπου με τις βροχές προκαλούνται στάσιμα νερά και στη συνέχεια η υγρασία εισέρχεται σιγά σιγά μέσα στο σπίτι. Ο υπόγειος χώρος έχει περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσει μούχλα όταν εισέρχεται υγρασία από το έδαφος λόγο κακής υγρομόνωσης κατά την κατασκευή του σπιτιού.

Καθαρισμός μούχλας σε ταβάνι
Καθαρισμός μούχλας σε ταβάνι

Ένας ακόμα παράγοντας ανάπτυξης μούχλας στα σπίτια μας στη Κύπρο είναι δυστυχώς ότι, δε λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν κατά το σχεδιασμό και κατασκευή του σπιτιού η εγκατάσταση εξαερισμού ώστε να ρυθμίζεται η εσωτερική υγρασία. Η καλύτερη επιλογή σε αυτή τη περίπτωση είναι η χρήση ηλεκτρικού αφυγραντήρα όπως επίσης και το άνοιγμα των παραθύρων για αερισμό του σπιτιού σε καθημερινή βάση.
Πολύ σημαντικό είναι ο αερισμός του μπάνιου με άμεσο άνοιγμα παραθύρου και το κλείσιμο της πόρτας για αποφυγή εξάπλωσης της υγρασίας σε άλλα δωμάτια. Επίσης κατά τη διάρκεια μαγειρέματος θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε χρήση του εξαεριστήρα της κουζίνας και να αφήσουμε ένα παράθυρο ανοικτό. Μια ακόμη ενέργεια που θα πρέπει να αποφεύγουμε είναι το στέγνωμα ρούχων σε εσωτερικό χώρο του σπιτιού, γι’ αυτό καλύτερα να γίνετε  σε στεγνωτήριο ρούχων ή αν αυτό δεν είναι εφικτό να χρησιμοποιείτε αφυγραντήρας στην επιλογή στέγνωμα ρούχων.
Η επιλογή καλής ποιότητας και ιδανικού μεγέθους αφυγραντήρα είναι πολύ σημαντική, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το μέγεθος των δωματίων μας, τη θερμομόνωση και υγρομόνωση του σπιτιού μας. Σημειώστε ότι ο αφυγραντήρας λόγο του ότι είναι μετακινούμενη συσκευή μπορεί να τοποθετείται σε διαφορετικό δωμάτιο κάθε μέρα ώστε να μη χρειάζεστε ένα για κάθε δωμάτιο.
Ο αφυγραντήρας θα κρατήσει τα επιθυμητά όρια της υγρασίας μέσα στο σπίτι με αποτέλεσμα να στερηθεί η τροφή της μούχλας που δεν είναι άλλη από την υγρασία. Επιπλέον η επίτευξη της επιθυμητής υγρασίας στο 50-60 τοις εκατό θα αυξήσει τη θερμοκρασία στο χώρο σας από 1- 3 βαθμούς κελσίου και θα βελτιώσει τη ποιότητα του αέρα. Η ρύθμιση της ιδανικής υγρασίας στο χώρο σας θα σας κάνει να  νιώθετε πολύ πιο άνετα και θα σας κρατήσει μακριά από αλλεργίες του ανώτερου αναπνευστικού σας συστήματος.

Μούχλα σε ρόλερ μπλάιντ

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν εντοπίζουμε μούχλα σε δωμάτια με ντουλάπες, ρόλερ, ρόμα ή κομπι μπλάιντς   διότι σε αυτή τη περίπτωση αν η μούχλα προχωρήσει πίσω από τα ξύλα ή τα έπιπλα ή στα ρόμα, ρολερ ή κομπυ μπλαιντς  η λύση στο πρόβλημα θα είναι πάρα πολύ δύσκολη και ακριβή. Γι’ αυτό σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να δράσουμε γρήγορα. Δε χρειάζεται πανικός αλλά δράση.
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να εντοπίσουμε από που προέρχεται η υγρασία, αν είναι ένας από τους πιο πάνω προαναφερθέντα λόγους, δηλαδή διαρροή από σωλήνα ή από βουλομένη υδρορροή στη ταράτσα ή από την εξωτερική μπογιά, τότε θα πρέπει να καλέσουμε άμεσα επαγγελματίες να διορθώσουν το πρόβλημα.
Αν δεν μπορεί να γίνει άμεσα η επιδιόρθωση των πιο πάνω προβλημάτων από τους επαγγελματίες, αυτό δε πρέπει να μας εμποδίσει να προχωρήσουμε άμεσα να καθαρίσουμε τη μούχλα από τους τοίχους και τα αλουμίνια πλαίσια.  Αν η μούχλα είναι στα αρχικά στάδια τότε μπορούμε εύκολα να τη καθαρίσουμε με μίγμα άσπρου ξυδιού και χυμό φυσικού λεμονιού. Αν η μούχλα είναι σε προχωρημένο στάδιο συστήνεται η χρήση παχύρευστης χλωρίνης.  Μπορεί και πάλι να μη καθαρίσει εντελώς, σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να γίνει βάψιμο της περιοχής.

Καθαρισμός μούχλας απο ρόλερ μπλαιντ
Καθαρισμός μούχλας από ρόλερ μπλαιντ

Πριν από τη χρήση των πιο πάνω υλικών χρησιμοποιείστε γάντια, γυαλιά και μάσκα για να προστατεύσετε το δέρμα σας τα μάτια σας και το αναπνευστικό σας. Επίσης φορέστε παλιά ρούχα διότι αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε χλωρίνη σε περίπτωση επαφής με τα ρούχα σας θα χαλάσουν.
Επιλέξτε μια μέρα που να μην είναι βροχερή ώστε να μπορείτε να ανοίξετε τα παράθυρα του σπιτιού σας να αεριστεί καλά το σπίτι, τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καθαρισμού όσο και μετά το καθάρισμα.
Για αρχή αφαιρέστε τη μούχλα από τους τοίχους με ρούχο ή πετσί αφού το βρέχετε και καθαρίζετε συχνά σε κούπα με νερό και σαπούνι ή καλύτερα σε τρεχάμενο νερό κάτω από τη βρύση. Στη συνέχεια τοποθετήστε το διάλειμμα του λεμονιού και ξυδιού σε ψεκαστικό δοχείο σπρεί ή σε κούπα και βρέχοντας το ρούχο ή πετσί σας περάστε στα σημεία που έχει αναπτυχθεί η μούχλα. Αφήστε λίγη ώρα να δράσει και  σκουπίστε με καθαρό βρεγμένο ρούχο, επαναλάβετε αν χρειαστεί. Αν η μούχλα επιμένει τότε προχωρήστε στη χρήση παχύρευστης χλωρίνης την οποία τοποθετήστε σε στεγνό ρούχο και απαλείψτε τη στο τοίχο δημιουργώντας μια στρώση 2-3mm, αφήστε τη για 5-10 λεπτά να δράσει, ξεπλύνετε με πετσί και νερό. Σε όλες τις περιπτώσεις αφήνουμε ανοικτά παράθυρα για καλό αερισμό του σπιτιού.

Καθαρισμός στρώματος από μούχλα
Καθαρισμός στρώματος από μούχλα

Τα αλουμίνια πλαίσια μπορούν να καθαριστούν με πετσί και κοινό σαπούνι, συνήθως δε χρειάζονται ξύδι ή χλωρίνη. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις γωνιές των αλουμινίων και τα λάστιχα που βρίσκονται μεταξύ αλουμινίων και γυαλιού, αφού εκεί συσσωρεύετε υγρασία και αναπτύσσεται μούχλα. Επίσης στο εσωτερικό των κουφωμάτων όπου υπάρχει σιλικόνη αναπτύσσεται μούχλα γι’ αυτό εκεί πρέπει να τα περάσουμε με ξύδι ή χλωρίνη.
Στις περιπτώσεις που αναπτύσσεται μούχλα στα φυλλαράκια θα πρέπει να αφαιρεθούν να σαπουνιστούν και να ξεπλυθούν με πλυστικό πίεσης, ώστε να μπορέσουμε να ξεβγάλουμε τις μούχλες από τις γωνίες και βούρτσες των φυλλαρακιών.

Καθαρισμός φυλλαρακιών από μούχλα

Η μούχλα στο μπάνιο εμφανίζεται κυρίως στους αρμούς στα πλακάκια και περιμετρικά του μπάνιου στο τοίχο. Στο μπάνιο θα μας βοηθήσει μια σκληρή βούρτσα για να μπορέσουμε ποιο εύκολα να καθαρίσουμε τους αρμούς.
Στις περιπτώσεις που η μούχλα μεταφέρεται στα στρώματα στους καναπέδες στα  ρομα ή κόμπυ ή ρόλερ μπλαιντς το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να καλέσετε τους επαγγελματίες καθαριστές στη περιοχή σας να τα αναλάβουν. Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολη διαδικασία ο καθαρισμός των ποιο πάνω γι’ αυτό θα είναι καλύτερα να τα αναλάβουν επαγγελματίες διαφορετικά διατρέχετε κίνδυνο να τα χαλάσετε.
Αν χρειάζεστε βοήθεια στο καθαρισμό από μούχλα μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο tel:99456201 ή στο email zannettos65@gmail.com